Včely jako koníček


Ohrada z úlů odráží nájezdy slonů

17.06.2009 22:35

 

Plot vyrobený z úlů zdrátovaný dohromady významně snížil nájezdy slonů., jak informují vědci z Oxford University.
 

Ohrada je konstruována z klátových úlů položených na bidlech pod tenkými doškovými stříškami chránícími před sluncem. Úly jsou spojeny osm metrů dlouhými dráty. Slony se úlům vyhýbají a pokouší se protlačit skrz drát, ale to způsobí rozhoupání úlu a sloni se bojí útoku rozzlobených včel.
Plot z úlů

 

Výsledky pilotní studie v Keni, které publikoval African Journal of Ecology, ukázaly, že farma chráněná úlovou ohradou měla 86 procent méně úspěšných nájezdů na úrodu od slonů a 150 procent méně útočících slonů, než kontrolní farma bez plotu.
 

 
Snížení nastalo navzdory faktu, že žádný z úlů nebyl obsazen v té době, protože si sloni pamatují minulá střetnuí s africkými včelami a vyhýbají se pohledům a vůním s nimi spojenými.
Náš předchozí výzkum ukázal, že sloni jsou odstrašeni pomocí záznamů bzučení rozzlobených včel, řekla Lucy King z Oxford University's Department of Zoology, která vedla projekt ve spolupráci s charitou Save the Elephants (zachraňte slony). 'Navrhli jsme ohradu z úlů jako přijatelný a praktický způsob aplikování této znalosti k vytvoření bariery, kterou se sloni budou bát překročit.'
'Reakce farmářů, kteří se účastnili naší pilotní studie byla velmi pozitivní,' řekla Lucy King. 'Naše navržená ohrada z úlů se ukázala jako dostatečně robustní k přežití sloních nájezdů a dost levná pro farmáře, aby si ji zkonstruovali sami - zvláště že také dává ochranu proti zlodějům dobytka a, když jsou obsazeny africkými včelami, dávají farmářům dvě nebo tři sklizně medu za rok. Med mohou prodat a tak si nahradit náklady s vybudováním plotu.'
Během šestitýdenní pilotní studie používal tým GPS ke stopování zvláště nechvalně známého slona nazývaného 'Genghis Khan'. Genghis sledován v nájezdech některými farmáři a byl pozorován mezi stádem osmnácti slonních býků vracejících se z nájezdů a jeho GPS pohyby se ukázaly stejné s trasami loupících skupin.
Přesto že mají dospělí sloni tlustou kůži, mohou být bodáni kolem očí a v chobotech, zatímco telata by mohla být zabita rojem bodajících včel, protože si musí vyvinou tlustou ochrannou kůži.
Lucy King řekla: 'Doufáme že tyto výsledky povzbudí farmáře v ostatních oblastech, kde ztrácí úrodu od slonů, aby postavili vlastní ohradu ze včelích úlů. Aby tak pomohli ke snížení počtu konfliktů mezi lidmi a slony, které mohli vést k tragedii zastřelení zvířat, protože farmáři trpěli devastačními ztrátami úrody, která byla jejich živobytí.
 

—————

Zpět