Včely jako koníček


Včel je málo, zdraží med i ovoce

31.01.2009 20:31

4. dubna 2008  9:21

Cena medu se letos vyšplhá až na 130 korun za kilo. Takový je odhad včelařů, kteří med dosud prodávali zhruba za 80 korun. A zdražování se zřejmě nevyhne ani jablkům, hruškám či zelenině. Letošní teplá zima totiž podle odhadů zlikvidovala až třetinu českých včel.
Včely zabíjí zákeřná epidemie. Ilustrační fotofoto: Profimedia.cz

Včely zabíjí zákeřná epidemie. Ilustrační foto

Ty jsou přitom hlavními opylovači ovocných stromů, ale i řepky, mrkve či cibule.

Včely zabíjí zákeřný roztoč, kterého se obvykle podaří vymýtit přes zimu. "Pokud je však zima příliš teplá, roztoč dál parazituje na plodech včel a zimu přežije," vysvětluje Miloslav Peroutka, tajemník Českého svazu včelařů. Dvě teplé zimy za sebou roztoče nebývale posílily.

V likvidaci včel mu tradičně pomáhají i pesticidy na polích. Miloslav Peroutka naopak vyvrací teorii, že včelstva zabíjí záření z mobilních telefonů. "Někteří čeští odborníci si špatně přeložili americkou zprávu, která hovoří o mobilních úlech," vysvětluje Peroutka.

V zahraničí se včely převážejí třeba i tisíce kilometrů, aby opylovaly potřebné plodiny. Škodí jim přitom teplotní rozdíly i stres z cesty. Mobilní včelíny se sice používají i v Česku, ale zpravidla jen na vzdálenosti několika málo kilometrů.

Zákeřný roztoč neútočí všude. V řadě českých okresů uhynulo stejné množství včel jako jinou zimu. Výzkumný ústav včelařský však už v únoru zaznamenal 25 okresů, kde úhyn překročil dvacet procent.

Nejhorší situace je ve středních a jižních Čechách. Včelař Ladislav Nerad z Dražic u Tábora přišel o více než tři čtvrtiny chovu. Parazit, který zaútočil loni na podzim, byl trochu jiný než ten předloňský a nefungovaly na něj běžné léky.

"Těch, které by zabraly, byl velký nedostatek. V celém okolí dnes nepotkáte jedinou včelu. Určitě se to projeví na ovocných stromech a na úrodě řepky. Med nebudeme mít letos vůbec," popisuje Nerad.

Včelaři mají jedinou útěchu - jsou velmi zdatní lobbisté. V Poslanecké sněmovně dokonce existuje včelařský podvýbor, který už podal návrh na zvláštní dotaci. "Chceme vyhradit z Pozemkového fondu 80 milionů," potvrzuje šéf podvýboru Karel Kratochvíle z ČSSD.

Návrh chtějí poslanci projednat ve zrychleném řízení. Každý, kdo chce obnovit chov včel, může dostat až o 400 korun na jedno včelstvo. To stojí přes tisíc korun. Obnova chovů se však projeví až napřesrok.

. proč vymírají včely

Dvě teplé zimy za sebou v Česku vyvolaly epidemii varoázy, nemoci, kterou šíří nebezpeční roztoči. Pokud roztoč oslabí jedno včelstvo, zdravé včely z okolí "vykrádají" jeho med a zanášejí si roztoče i do svých úlů. Přinesou si až tisíc roztočů denně, 4 tisíce roztočů zničí chov. Nejohroženější jsou regiony, kde je největší teplo - zejména jižní a střední Čechy. Bránit se lze ošetřováním úlu speciálními léčebnými nátěry.

—————

Zpět