Včely jako koníček


Včela

08.02.2009 15:54

 

Včela (Apis) je rod blanokřídlého hmyzu, který zahrnuje čtyři významné opylovače kvetoucích rostlin, včetně nejpěstovanějšího medonosného sociálního hmyzu, včely medonosné.

Včela medonosná původně žila jen v Evropě, Asii a v Africe. Do Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland byla přivezena až někdy v 17. století. Svá hnízda staví na chráněných místech přičemž jsou jednotlivé [plásty] umístěny vedle sebe. Má nejvyšší hospodářské využití.

Včela indická ( Apis indica F.) žije v Indii, Číně, Japonsku a přilehlých oblastech Sibiře. V poslední době se dostává do popředí zájmu vědců, neboť je původním nositelem roztoče Varroa destructor. Na rozdíl od domestikovaných včel dovede s roztočem přežívat a od něj se i očistit.

Včela květná ( Apis florea F.) žije pouze ve volné přírodě v Asii.

Včela zlatá (Apis dorsata F.) žije v horských oblastech Indie. Včela Apis laboriosa byla objevena teprve nedávno, a to v Nepálu.

Kromě včel rodu Apis se do čeledi včelovití řadí tisíce druhů sociálního i samotářského hmyzu. Přestože včela jako taková je symbol sociálního způsobu života, druhově nejbohatší skupinu včel představují právě samotářské včely, jen v ČR žije kolem 600 druhů.

—————

Zpět